Btw-verhoging op boeken, kranten en tijdschriften voorlopig van de baan
De voorgenomen btw-verhoging op (school)boeken, kranten en tijdschriften is in de ijskast gezet.
In het debat van vanmiddag, 14 november, heeft minister Heinen (Financiën) toegezegd het als ‘een verplichting’ te zien om tot een alternatieve dekking voor de btw-verhoging te komen. De minister gaat in aanloop naar de Voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de begroting, op zoek naar het geld waarmee het terugdraaien van de verhoging kan worden betaald.
De btw-verhoging blijft vooralsnog onderdeel van het Belastingplan 2025, omdat er anders een gat in de begroting ontstaat. Met de alternatieve financiële dekking zou de btw-verhoging, die in 2026 van kracht wordt, bij de Voorjaarsnota teruggedraaid worden. De coalitiepartijen, vertegenwoordigd door Van Eijk (VVD) en Van Vroonhoven (NSC), beloven “hun uiterste best te doen” om deze alternatieve dekking waar te maken.
Hoewel het kabinet in eerste instantie weinig leek te voelen voor het terugdraaien van de maatregel, heeft de Eerste Kamer, waar dit kabinet geen meerderheid heeft, de druk enorm opgevoerd. De voor de meerderheid noodzakelijke partijen dreigden tegen het gehele Belastingplan te stemmen als deze maatregel aan zou blijven.
De inzet van MEVW
De afgelopen vijf maanden heeft MEVW zich actief verzet tegen de voorgestelde btw-verhoging. Directeur Stephan de Valk heeft, op uitnodiging van de Tweede Kamer, als expert deelgenomen aan het rondetafelgesprek over de effecten van de geplande btw-verhoging op onderwijs, cultuur en media. Tevens heeft MEVW gesproken met de toenmalige staatssecretaris van Financiën, Folkert Idsinga, en verschillende Kamerleden. Het door MEVW opgestelde position paper werd onder andere door Kamerlid Beckerman (SP) gebruikt tijdens debatten.